Zaklada dr.sc. Jadranko Crnić

Dežmanova 10, Zagreb

tel: 00385 (1) 2357 501

fax: 00385 (1) 2357 601

info@zakladajadrankocrnic.hr

Sjećanja na hrvatske pravnike

Skrijna-privilegija.jpg
Tijekom bogate hrvatske prošlosti brojni su pravnici u njoj ostavili dubok trag. Cilj ove rubrike je svojevrsno podsjećanje na njih, te kratkim tekstovima ukazivati na njihov doprinos hrvatskoj pravnoj struci i javnom životu. Osobita nam je nakana da se mlađe naraštaje hrvatskih pravnika upozna sa ponekad možda i pomalo zaboravljenim pravnim stručnjacima, piscima i misliocima.
 
Sama rubrika strukturirana je kao podsjetnik na pravnike koji su svoje djelovanje okončali u suverenoj Republici Hrvatskoj, pravnike dvadesetog stoljeća i pravnike iz starije hrvatske povijesti.
 
Za realizaciju ovog projekta Zaklada će oformiti uredništvo koje će uz izbor eseja postupno razviti sve tri njegove sastavnice. No, uvjereni smo da se ideja može realizirati samo širokom interakcijom hrvatskih pravnika iz raznih pravnih područja. Stoga pozivamo cijenjene kolegice i kolege da se svojim esejima daju doprinos da Sjećanja na hrvatske pravnike na svojevrstan način otrgnu zaboravu ili ponovno podsjete na istaknute kolege i pravne znalce.
 
Prvi u nizu eseja u ovoj rubrici je esej o nedavno preminulom akademiku Luji Margetiću, ponajboljem suvremenom poznavatelju hrvatske pravne povijesti. Esej je priredio prof. dr.sc. Željko Bartulović, izvanredni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.