Zaklada dr.sc. Jadranko Crnić

Dežmanova 10, Zagreb

tel: 00385 (1) 2357 501

fax: 00385 (1) 2357 601

info@zakladajadrankocrnic.hr

Održana prva svečanost dodjele priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić

12. travnja 2011. godine u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je prva svečanost dodjele priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić.  

Svečanosti je okupila mnoštvo uvaženih pravnika, prijatelja prava i pravne struke. Među uzvanicima su se tako našli predsjednica Ustavnog suda prof. dr. sc. Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, koji su održali pozdravne govore te pučki pravobranitelj Jurica Malčić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Željko Potočnjak, akademik Vladimir Ibler, predsjednik Ustavnog suda u miru prof. dr. sc. Petar Klarić i brojni drugi.  

Svečanošću je moderirao mr. sc. Zoran Pičuljan, predsjednik Zakladne Uprave. O nagradi i priznanjima govorio je Leo Andreis, član Zakladne uprave. Prvog laureata Zaklade i dobitnike njenih priznanja su prigodnim obrazloženjima predstavili članovi Zakladne uprave akademik Jakša Barbić, Đuro Sessa i mr. sc. Hrvoje Momčinović uručivši im pri tom Nagradu i priznanja Zaklade.
Nagradom dr. sc. Jadranko Crnić za izniman doprinos pravnoj struci i osobit doprinos vladavini prava u Republici Hrvatskoj, svojevrsnom nagradom za životno djelo Zaklade nagrađen je istaknuti hrvatski pravnik Mladen Žuvela , sudac Ustavnog suda i Vrhovnog suda u miru. U svom nadahnutom i emotivnom govoru gospodin Žuvela osvrnuo se je optimistički , ali i kritički na stanje u pravosuđu i pravnoj struci, a sa okupljenima je  podijelio i neka od svojih sjećanja na svog dugogodišnjeg kolegu i prijatelja Jadranka Crnića  još jednom podsjetivši na veličinu i zasluge tog čovjeka u hrvatskom pravu i društvu.  

Priznanje Zaklade za pravnu djelo od osobite važnosti za unapređenje pravne struke uručeno je dr. sc.  Ivi Grbinu, umirovljenom sucu Vrhovnog suda za knjigu Zakon o parničnom postupku, u izdanju Organizatora iz Zagreba.   Priznanje Zaklade za rad od osobite važnosti za pravnu struku u Republici Hrvatskoj u 2010. uručeno prof. dr. sc.  Branku Smerdelu , predstojniku katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu za članak Temeljne značajke ustavnog poretka Republike Hrvatske na dvadesetu obljetnicu „Božićnog Ustava“ u izdanju Novog informatora iz Zagreba.  

U glazbenom programu, od publike iznimno dobro prihvaćenom, nastupio je solist Gradskog kazališta Komedija iz Zagreba Đani Stipaničev uz klavirsku pratnju Maria Čopora sa Glazbene akademije u Zagrebu.  

Svečana dodjela priznanja protekla je u ozračju zaslužene promocije vrsnih hrvatskih pravnika, prvih dobitnika priznanja Zaklade, prisjećanja na Jadranka Crnića te ukazivanja na potrebu češćeg okupljanja i djelovanja stručnjaka raznorodnih područja pravne struke.